söndag 29 mars 2009

Tack för i fredags!

Stämningen var fredagsfestlig, många kom fram och drack juice, knaprade nötter och passade på att ställa frågor. Och jag hade det jättetrevligt!

Nästa gång jag är i butiken, den 24/4, kommer jag att bjuda på något ännu smaskigare; jag tror det blir ett av mina egna favoritrecept med räkor. Förutom att svara på frågor så tittar jag gärna på matvaror tillsammans med den som vill det, t ex om du undrar över vilka ostar man brukar kunna äta om man inte tål laktos, vad man kan bjuda någon som är glutenintolerant på eller om du bara vill få en näringsmässig bedömning av maten du brukar köpa.

April månads tema blir "Fina frön och goda GI-gryn". Håll utkik - om kommentera gärna!

torsdag 26 mars 2009

Nu ses vi snart, kanske

Det börjar dra ihop sig. I morgon, fredag 27:e, är jag på Ica Malmborgs Tuna mellan kl 15.30 och 19.00 för att träffa kunder. Mars månads tema är "Vad betyder märkningen?" och dina frågor kan till exempel handla om innehållsförteckningar, tillsatser, allergier, mattips eller något annat.

Välkommen!

onsdag 25 mars 2009

"Någon slags längtan efter det äkta"

"Någon slags längtan efter det äkta". Så förklarade Ann Heberlein vad hon tror kampen mot tillsatser i livsmedel handlar om (Babel, i kväll; det handlade om rädsla för mat). Hon menade också att just att ha tid för matlagning är nutidens sätt att visa omsorg - för tid är något vi alla har ont om.

I kölvattnet efter Mats-Eric Nilssons "Den hemlige kocken" (han var förresten också med i TV-programmet) har tillsatser debatterats livligt. Egentligen har det inte handlat så mycket om att tillsatser skulle vara farliga, utan mer om i fall de verkligen är nödvändiga.

E-numren tillkom för att få ordning. Nu väljer många tillverkare att använda tillsatsens namn i stället för E-numret, t ex antioxidationsmedlet askorbinsyra för E 300 (dvs C-vitamin), och båda sätten att skriva är tillåtna. E-numren är sinsemellan mycket olika i uppbyggnad och funktion och har betydelse för bland annat ett livsmedels hållbarhet, konsistens, smak och färg. Helt utan konserveringsmedel och antioxidationsmedel skulle viss mat ha kortare livslängd, vilket bland annat skulle ställa krav på snar förtäring efter inköp. Nitrit, konserveringsmedel med nummer E 249-250, ger inte enbart korven dess rosa färg. Utan nitrit skulle korven kunna bli farlig om fel bakterieflora växer till. Utbudet av fettlåga produkter skulle minska drastiskt eftersom konsistensen på dessa ofta behöver konsistensgivare. Azofärger är lätta att ta ställning emot då de kan vara skadliga och dessutom inte fyller någon viktig funktion. Smakförstärkare som glutamat, E 621-625, förstärker - som namnet anger - smaken på ett livsmedel. Man kan använda mindre råvara och få ett billigare livsmedel. Men hemma kan jag laga god mat utan glutamat, varför kan då inte matindustrin det? Och så var det priset då. Vad kostar "äkta vara" (för övrigt är det också namnet på Mats-Eric Nilssons andra bok)? Är vi beredda att betala för maten med de korta innehållsförteckningarna?

tisdag 24 mars 2009

Skärpt nyckelhålsmärkning

Jag skrev ju igår hur dålig jag tycker nyckelhålsmärkningen på bröd är. Men det är faktiskt så att nya, strängare regler kommer att börja gälla redan i år (under en tid parallellt med de gamla reglerna). För att mjukt bröd ska få nyckelhål kommer det till exempel att behöva innehålla minst 25% fullkorn. Då förlorar helt vita bröd med tillsatta fiber, som jättefranska, sitt nyckelhål. Sockerhalten begränsas dessutom till max 5 gram socker per 100 g (nuvarande regler tillåter den dubbla mängden). Och där försvann lingongrova...

Inget livsmedel med nyckelhål får innehålla sötningsmedel enligt de nya reglerna. Och inte nog med det, reglerna för transfetter blir lika hårda som de som gäller generellt i Danmark. Transfetter ökar risk för hjärt- och kärlsjukdomar och eventuellt vissa former av cancer. Snart finns det alltså större anledning att välja nyckelhålsmärkt, eller vad tycker du?

söndag 22 mars 2009

Bröd för blodsockret

Allt bröd påverkar blodsockret, vilket man framför allt märker om man har diabetes. Men det finns bättre och sämre sorter. Har man diabetes kan man också behöva dra ner på antalet brödskivor. Här är min lilla guide genom bröddisken.
  • Nyckelhålsmärkningen är bra på många sätt, men vad det gäller bröd är den usel. Många vita och söta bröd får nyckelhål utan att vara speciellt nyttiga.
  • Titta på brödet! Innehåller det hela kärnor? Är det tungt? Då är sannolikheten stor att det är bra. Titta på innehållsförteckningen, helst ska den börja med något rejält som rågkärnor. Vetemjöl och andra fina mjölsorter ska helst inte vara första ingredienser, men hela eller krossade kärnor, linfrön och solrosfrön ger ett lägre blodsockersvar.
  • Fiber är bra, gärna 8 gram fiber per 100 gram eller mer.
  • Surdeg är också bra. Men det ger bara brödet ett lägre GI om brödet verkligen smakar surt. Surdeg står då inte sist på innehållsförteckningen.
  • En sockermängd på mindre än 5 gram sockerarter per 100 gram är nästan försumbar. Mer socker behöver inte heller vara liktydigt med ett dåligt bröd. Den största blodsockerhöjningen står mjölet för. Helkorn och kostfiber är viktigare än att brödet är osötat.

Mellangrova bröd, lingongrova, kavring och vita bröd med tillsats av fiber är nja. Det finns bättre, och allra bäst är bröd av typen tyskt helkornsbröd eller finska riktigt sura rågbröd. De är lyckligt lottade som har dessa bröd som favoritbröd, annars får man kompromissa. Nyttig mat måste dessutom var god - annars tappar man ju en stor del av matens mening.

Nybakat eller hembakat smakar alltid gott. Och ekologiskt smakar bättre för miljösamvetet. Är det svårt att få ihop alltsammans? Ja, det tycker jag också! Kom gärna och hälsa och be om synpunkter på dina matval på fredag när jag är på ICA Malmborgs Tuna.

onsdag 18 mars 2009

Färgstarkt utan azo

Frukt och grönsaker i olika färger innehåller naturliga skyddsämnen för kroppens celler. Passa på att göra en C-vitaminsprudlande apelsinsallad innan citrussäsongen är slut!

Apelsinsallad med hallonsås, 4 port

2-3 apelsiner, gärna ekologiska
2-3 kiwifrukter
2 msk naturella osaltade pistaschnötter

Hallonsås:
en halv vaniljstång
100 g (ca 2 dl) frysta hallon
1 dl torrt vitt vin
1 msk socker

ev 2 dl tjock yoghurt, t ex grekisk

Börja med hallonsåsen. Dela vaniljstången och lägg den i en kastrull tillsammans med hallon, vin och socker. Koka upp. Låt svalna en aning och peta ner alla vaniljfrön i hallonsåsen. Sila såsen och ställ den kallt tills det är dags att äta.

Skala frukten. Skiva apelsinen tunt och klyfta kiwin. Fördela frukten på en tallrik. Hacka nötterna grovt och strössla dem över frukten. Servera med hallonsås och eventuellt en klick tjock yoghurt.

tisdag 17 mars 2009

Nej tack till azofärg

I samband med EU-inträdet tvingades Sverige tillåta de så kallade azofärgerna, en grupp syntetiska färgämnen som kan ge reaktioner hos överkänsliga personer. Dessutom visade en studie som kom för ett par år sedan att azofärger ger vissa barn koncentrationssvårigheter och gör dem hyperaktiva. Det är lätt att ta ställning mot dessa färger!

Vem riskerar då att få i sig azofärger? Tja, det beror lite på var man handlar och vad man brukar köpa... Först ska nämnas att alla slags färgämnen är förbjudna i barnmat, och baslivsmedel ska vara fria från azofärg. Färgerna förekommer exempelvis i sport- och läskedrycker, läskextrakt för Soda stream och torkade jordgubbar. De flesta azofärger får finnas i glass, tuggummi, snacks, korvskinn, konditorivaror, soppor, såser, kryddor och kosttillskott med mera. Godis kan innehålla azofärg, men ofta är det färgat med mer "naturliga färgämnen" som lusextraktet karmin (rött), kurkumin (färgämnet i gurkmeja - gult) och vegetabiliskt kol (svart). Färgglatt godis inköpt på till exempel Lagerhaus eller Överskottsbolaget kan däremot ha en hel palett azofärger i innehållsförteckningen. ICA och andra större kedjor har uttryckligen sagt nej till azo, med undantag för färgning av stenbitsrom, cocktailbär och drinkmixer. Det är vuxenmat och vuxendricka åtminstone - men vem har E-nummernyckel med sig i affären eller har koll på vilka drinkar som innehåller azofärger? Från sommaren 2010 kommer alla livsmedel som innehåller azofärg att förses med varningstext. EU har beslutat det - färgerna förbjuds inte, men märks åtminstone mer tydligt. Det är bättre, men inte bra.

Hos Livsmedelsverket kan du läsa mer om vilka azofärgerna är och Råd & rön har en lista på i vilka livsmedel färgerna hittats.