torsdag 30 juli 2009

Rödbetor med chèvre

Lottas chèvregratinerade rödbetor är ett toppenrecept - rekommenderas!

Rötmånad

Det är den magiska tiden på året, när det är extra varmt och fuktigt. Det låter bra kan man tycka, men betyder också att bakterier trivs alldeles förträffligt. Här kan du läsa mer om hur du skyddar dig själv och din mat mot att bli dålig.

söndag 19 juli 2009

Gå till en botanisk trädgård!

För den som är nyfiken på hur olika grönsaker och örter ser ut innan de kommer till affären kan jag rekommendera en titt i Botaniska trädgården i Lund. Aubergine, brysselkål och kikärta har jag till exempel inte funderat på hur de växer - har du?

Blomkålen ser väl i och för sig ut ungefär som jag tänkt mig. Däremot kan den smakmässigt överraska. Det är en fantastiskt mångsidig grönsak som kan wokas, rostas, dippas rå, blandas i somrig lyxsallad eller göras ängamat av - you name it. På norska Opplysningskontoret for frukt och grønt finns mer info och recept att hämta. Och av mig får du ett enkelt recept på ängamat, den perfekta sommarlunchen med en smörgås till.

Min ängamat, 4 port

8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
ca 5 små morötter
en näve vaxbönor
en näve sockerärter
1 blomkålshuvud
1 purjolök
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk smör eller flytande margarin
lite salt
nymalen peppar
finhackad persilja

Koka upp vatten och buljong. Ansa grönsakerna och skär dem i fina bitar. Börja med att koka morotsbitarna ett par minuter. Tillsätt vaxbönor, sockerärtor, blomkålsbuketter och strimlad purjo och koka ett par minuter till. Blanda mjöl och mjölk till en slät redning och rör ner i soppan under omrörning. Koka 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör i persiljan.

måndag 13 juli 2009

Det smakar sommar

Nu är jordgubbsäsongen snart över och körsbären är som finast - passa på!