lördag 8 augusti 2009

Tips för den rätta omega-balansen

Förra veckan fick omega-6-fett stor uppmärksamhet och utpekades som orsak till en tredjedel av alla fall av inflammatorisk tarmsjukdom. I ett par blogginlägg kommer jag att skriva mer om hur man enkelt förbättrar balansen mellan fleromättade fetter i sin mat.

Omega-6 och omega-3 är båda fleromättade fetter, de kallas essentiella för att kroppen inte kan tillverka dem själv från andra källor. Vissa riskerar att få för lite omega-3 i förhållande till omega-6. Brist på omega-3 kan undvikas genom att man äter tillräckligt med omega-3 från växt- eller fiskvärlden.

För att förhindra eller dämpa inflammation som förekommer vid till exempel inflammatorisk tarmsjukdom, psoriasis och vissa hjärt- och kärlproblem, brukar inte den vegetabiliska formen av omega-3 räcka, utan fett från fisk (EPA, DHA) behövs. Och ofta är mängden fiskfett som krävs i terapeutiska sammanhang hög, så om man inte vill äta fisk dagligen får man ta fiskoljekapslar...

Enkla tips för ett tillräckligt intag av omega-3:
- Ät fisk tre gånger per vecka, minst hälften av fisken bör vara fet. Lax, makrill, sill/strömming är exempel på fet fisk.
- Välj rapsolja framför omega-6-rik solrosolja eller majsolja i dressing eller till stekning. Rapsoljebaserade margariner har också en fin fettbalans. Olivolja är ganska neutral i sammanhanget; den innehåller inte så mycket fleromättat fett över huvud taget (men däremot är den rik på det nyttiga enkelomättade fettet).
- Äter man inte fisk kan man tänka på att en dryg matsked rapsolja per dag (i matlagning) eller en halv tesked linfröolja (tas som medicin - smakar inte så gott!) täcker minimibehovet av omega-3.
- Nötter och fröer innehåller mycket fleromättat fett. Valnötter är en utmärkt omega-3-källa.

4 kommentarer:

  1. Jag fick det där tipset om rapsolja för något år sedan och bytte genast ut den slentrianköpta majsoljan mot rapsolja. Det fungerar hur bra som helst, lite lyxigare kallpressade sorter till bak och dressing och den smakneutrala till fritering och majonäs.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Ja, Fröken Dill, visst är det ett enkelt tips! Man märker inte ens skillnaden!

    SvaraRadera
  3. Vilken fin artikel, Viktoria! Hade varit roligt att läsa fler makrillrecept. Har du några bra? /Anna

    SvaraRadera
  4. Tack Anna! Makrill? Jag får tänka ut nåt!

    SvaraRadera