tisdag 17 mars 2009

Nej tack till azofärg

I samband med EU-inträdet tvingades Sverige tillåta de så kallade azofärgerna, en grupp syntetiska färgämnen som kan ge reaktioner hos överkänsliga personer. Dessutom visade en studie som kom för ett par år sedan att azofärger ger vissa barn koncentrationssvårigheter och gör dem hyperaktiva. Det är lätt att ta ställning mot dessa färger!

Vem riskerar då att få i sig azofärger? Tja, det beror lite på var man handlar och vad man brukar köpa... Först ska nämnas att alla slags färgämnen är förbjudna i barnmat, och baslivsmedel ska vara fria från azofärg. Färgerna förekommer exempelvis i sport- och läskedrycker, läskextrakt för Soda stream och torkade jordgubbar. De flesta azofärger får finnas i glass, tuggummi, snacks, korvskinn, konditorivaror, soppor, såser, kryddor och kosttillskott med mera. Godis kan innehålla azofärg, men ofta är det färgat med mer "naturliga färgämnen" som lusextraktet karmin (rött), kurkumin (färgämnet i gurkmeja - gult) och vegetabiliskt kol (svart). Färgglatt godis inköpt på till exempel Lagerhaus eller Överskottsbolaget kan däremot ha en hel palett azofärger i innehållsförteckningen. ICA och andra större kedjor har uttryckligen sagt nej till azo, med undantag för färgning av stenbitsrom, cocktailbär och drinkmixer. Det är vuxenmat och vuxendricka åtminstone - men vem har E-nummernyckel med sig i affären eller har koll på vilka drinkar som innehåller azofärger? Från sommaren 2010 kommer alla livsmedel som innehåller azofärg att förses med varningstext. EU har beslutat det - färgerna förbjuds inte, men märks åtminstone mer tydligt. Det är bättre, men inte bra.

Hos Livsmedelsverket kan du läsa mer om vilka azofärgerna är och Råd & rön har en lista på i vilka livsmedel färgerna hittats.

4 kommentarer:

  1. Det är ju märkligt att Sverige ska behöva rensa ut azofärger en gång till!!

    SvaraRadera
  2. Azo-färger är ett elände om man som jag gillar att dekorera kakor med roliga färger och sånt. Allt som finns nuförtiden är azo-färger i termer av rött, grönt, blått. Särskilt rött. Färgen blir jättebra, särskilt de koncentrerade pastafärgerna, man behöver mindre än en droppe, men det ÄR azo-färger.

    SvaraRadera
  3. Anonym, javisst är det fånigt att azofärgerna inte försvann för gott! (Pust.)

    Jessika, hälften av azofärgerna är röda så det är inte så underligt om röda azofärger förekommer oftare än andra. Jag har inte tänkt på att azofärger finns i kakdekorationer så jag är mycket tacksam för att du upplyste mig. Var köper du de färgerna?

    SvaraRadera
  4. Azo-färger är ju lagliga så det är ju kanske inte rättvist att peka ut enskilda affärer men företag som har azo-färger i sitt sortiment som rena färgämnen eller som ingrediens i olika dekorationer är t ex Wilton.
    Nu när azofärger är tillåtna, till stor del åtminstone, har de flesta anpassat sig. Att "vägra" ta in produkter med hänvisning till azo-färger skulle ses som ett otillåtet handelshinder (inom EU).
    Bra affärer med fina kakdekorationer är annars bl.a. kakburken.se. Jag lämnar till varje person att besluta att avstå från azo-färger. Innehållsförteckningarna är åtminstone mycket tydliga på Kakburken.

    SvaraRadera