Jag skrev ju igår hur dålig jag tycker nyckelhålsmärkningen på bröd är. Men det är faktiskt så att nya, strängare regler kommer att börja gälla redan i år (under en tid parallellt med de gamla reglerna). För att mjukt bröd ska få nyckelhål kommer det till exempel att behöva innehålla minst 25% fullkorn. Då förlorar helt vita bröd med tillsatta fiber, som jättefranska, sitt nyckelhål. Sockerhalten begränsas dessutom till max 5 gram socker per 100 g (nuvarande regler tillåter den dubbla mängden). Och där försvann lingongrova...
Inget livsmedel med nyckelhål får innehålla sötningsmedel enligt de nya reglerna. Och inte nog med det, reglerna för transfetter blir lika hårda som de som gäller generellt i Danmark. Transfetter ökar risk för hjärt- och kärlsjukdomar och eventuellt vissa former av cancer. Snart finns det alltså större anledning att välja nyckelhålsmärkt, eller vad tycker du?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar