söndag 22 mars 2009

Bröd för blodsockret

Allt bröd påverkar blodsockret, vilket man framför allt märker om man har diabetes. Men det finns bättre och sämre sorter. Har man diabetes kan man också behöva dra ner på antalet brödskivor. Här är min lilla guide genom bröddisken.
  • Nyckelhålsmärkningen är bra på många sätt, men vad det gäller bröd är den usel. Många vita och söta bröd får nyckelhål utan att vara speciellt nyttiga.
  • Titta på brödet! Innehåller det hela kärnor? Är det tungt? Då är sannolikheten stor att det är bra. Titta på innehållsförteckningen, helst ska den börja med något rejält som rågkärnor. Vetemjöl och andra fina mjölsorter ska helst inte vara första ingredienser, men hela eller krossade kärnor, linfrön och solrosfrön ger ett lägre blodsockersvar.
  • Fiber är bra, gärna 8 gram fiber per 100 gram eller mer.
  • Surdeg är också bra. Men det ger bara brödet ett lägre GI om brödet verkligen smakar surt. Surdeg står då inte sist på innehållsförteckningen.
  • En sockermängd på mindre än 5 gram sockerarter per 100 gram är nästan försumbar. Mer socker behöver inte heller vara liktydigt med ett dåligt bröd. Den största blodsockerhöjningen står mjölet för. Helkorn och kostfiber är viktigare än att brödet är osötat.

Mellangrova bröd, lingongrova, kavring och vita bröd med tillsats av fiber är nja. Det finns bättre, och allra bäst är bröd av typen tyskt helkornsbröd eller finska riktigt sura rågbröd. De är lyckligt lottade som har dessa bröd som favoritbröd, annars får man kompromissa. Nyttig mat måste dessutom var god - annars tappar man ju en stor del av matens mening.

Nybakat eller hembakat smakar alltid gott. Och ekologiskt smakar bättre för miljösamvetet. Är det svårt att få ihop alltsammans? Ja, det tycker jag också! Kom gärna och hälsa och be om synpunkter på dina matval på fredag när jag är på ICA Malmborgs Tuna.

5 kommentarer:

  1. Hej och tack för en intressant blogg! Jag undrar om du har tips på bra hembakt bröd om man nu har diabetes?
    Mvh
    Anna

    SvaraRadera
  2. Tack och välkommen! Det hembakta brödet blir, precis som köpebröd, bättre för blodsockret ju mer hela/krossade kärnor, fiber och surdeg som ingår. Själv vill jag att det ska gå snabbt när jag bakar bröd och brukar göra bikarbonatbröd av den här sorten: http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14430.
    "Rebecca bakar" är en fin blogg med många spännande och nyttiga bröd - helt klart värd en titt: http://rebeccabakar.blogspot.com.

    SvaraRadera
  3. Förresten Anna, häromdagen såg jag Camilla Plum göra rågsurdegsbröd på teve. Har du tid med sånt är detta ett toppenbröd ur diabetessynpunkt: http://www.dr.dk/DR2/CamillaPlum/boller+af+staal/opskrifter/20080124093949.htm.

    SvaraRadera
  4. Hej igen! Tack så mycket för tipsen! På Rebecca bakar verkar det finnas många goda och blodsockerbra recept. Jag brukar läsa din andra blogg och har ofta velat lägga in kommentarer, men har inte kunnat göra det eftersom jag inte är medlem på blogspot. Jag gillar din blogg skarpt i alla fall! :)
    Glada påskhälsningar
    Anna

    SvaraRadera
  5. Anna, jag blev jätteglad över kommentaren! (Glad påsk!)

    SvaraRadera