lördag 11 april 2009

Dinkelmatvete med lammfärs och gröna bönor

Det här är en rätt som smakar mellanöstern - lamm, mynta och kanel. Tsatsiki och en spenatsallad med babyspenat, rostade nötter några droppar olivolja passar till. Jag lät mej inspireras av Arlas persiska vårfest, men bytte bort riset mot matvete av dinkel. Både vuxna och barn tog om flera gånger, det här kommer att bli en favorit hemma hos oss.

Dinkelmatvete med lammfärs och gröna bönor, 4 (rejäla!) port

3 dl dinkelmatvete (I love eco, ICA)
400 g lammfärs
1 gul lök
1 msk smör- & rapsolja
2 msk tomatpuré
0,5 tsk curry
0,5 tsk kanel
1 tsk tacokrydda
1 tsk torkad mynta
0,5 tsk salt
400 g krossade tomater
3 potatisar
2 msk smör- & rapsolja
1,5 dl vatten
200 g haricot verts (frysta går bra)

Koka dinkelmatvetet halva den rekommenderade koktiden.

Finhacka löken. Stek lökhack och lammfärs i margarinet. Tillsätt tomatpuré, curry, kanel, tacokrydda, mynta, salt och krossade tomater. Låt koka ihop en stund, smaka av.

Skala potatisarna och skär dem tunt. Häll margarin i botten av en gryta eller teflonkastrull. Lägg potatisarna ovanpå och ös sedan på vattnet.

Blanda dinkelmatvete och köttfärssås och fördela ovanpå potatisskivorna. Lägg ett lock på grytan och koka på medelvärme i 30 minuter. (Rör inte om - det är meningen att potatisen i botten ska bli lite brun!) Tillsätt de gröna bönorna de sista 5 minuterna. Servera med tsatsiki och eventuellt en spenatsallad.

1 kommentar:

  1. Fint recept!Och fin ny blogg! Jag har inte lyckats kommentera på din förra blogg pga nån blogger-inställning, men här går det ju, toppen!

    SvaraRadera