onsdag 29 april 2009

Minestrone med matkorn

Äventyret med gryn och korn fortsätter. Tillhör du dem som känner dig duktig när du väljer fullkornspasta i stället för vanlig pasta? Fortsätt med det i så fall; fullkornspasta innehåller cirka 6 gram fiber per 100 gram, vilket är ungefär dubbelt så mycket som den vanliga pastan. Men nästa gång kan du prova något helt spannmål i stället. Där är fiberhalten minst 8 gram per 100 gram.

Här har jag lagat en italiensk grönsakssoppa - minestronesoppa - med pastan utbytt mot matkorn. Naturligtvis kan rotfrukterna och grönsakerna också bytas ut. Kanske vore det "vårligare" med sparris och gröna ärter till exempel? Ät soppan varm med nyriven parmesan och frys ner det som blir över i portionsförpackningar. Det här är en perfekt lunchlåderätt att ta med till jobbet.

Minestrone med matkorn, 8 port

100 gram rökt bogfläsk
4 gula lökar
0,5 dl olivolja
4 morötter
ca 100 g rotselleri
0,5 dl tomatpuré
2 liter vatten + 3 grönsaksbuljongtärningar
1 purjolök
250 g haricot verts
2 dl matkorn
5 dl kokta kikärter
nymald peppar
0,5 tsk sambal oelek eller liknande

Till servering:
nyriven parmesanost
färsk basilika

Koka upp vattnet med buljongtärningarna.

Finhacka bogfläsk och lök, och stek hacket glansigt med olivolja i en stor gryta. Tärna morötter och rotselleri och tillsätt det också. Låt tomatpurén fräsa med någon minut innan du häller på buljongen. Koka 5-10 minuter. Strimla purjolöken och dela de gröna bönorna i mindre bitar. Lägg purjo, matkorn och gröna bönor i grytan och koka 12 minuter (tills matkornen är färdiga). Tillsätt kikärter och värm upp. Smaka av med peppar och sambal oelek. Strö över parmesanost och färsk basilika.

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Vad bra att du skrev om fullkornspasta, för jag satt precis och undrade lite över det? Det finns ju pasta idag som heter "vit fiber". Är den något att ha, eller är det bättre med fullkorn? Vad är egentligen skillnaden mellan vit fiber (som jag antar finns även i de ljusa brödsorterna med högre fiberhalt) och fullkorn?

    mvh,
    Anna

    SvaraRadera
  2. Bra fråga! Zeta har durumvetepasta med tillsatt havrefiber, "fibra bianca". Men precis som i vitt bröd med tillsatta kostfiber missar man de fina mineralerna som finns i fullkornsprodukter.

    Så mitt svar blir såhär: Är man bara ute efter kostfiber, till exempel för att magen ska fungera bra, så funkar vit pasta eller vitt bröd med tillsatta fiber (om mängden fiber är tillräcklig och man dricker tillräckligt med vätska till). Men vill man även ha de viktiga mineralerna som finns i fullkornet så är den sortens produkter bättre.

    SvaraRadera