Lamm med valnöt och mathavre, 4 port
300 g lammytterfilé
smör- & rapsolja
salt, nymald peppar
marinad:
2 msk olivolja
2 msk mörk kinesisk soja
1 msk sherryvinäger (eller annan god vinäger)
1 tsk sambal oelek
2 msk honung
2 vitlöksklyftor, pressade
valnötsdressing:
50 g valnötskärnor
0,5-1 dl vatten
bladen från en halv kruka timjan
1 msk citron
1 vitlöksklyfta
1 dl tjock yoghurt
salt, nymald peppar
en stor näve ruccola
2 dl mathavre
200 g broccoli
0,5 aubergine
olivolja till stekning
50 g Saint Agur
några kvistar timjan till dekoration
Börja med lammet. Sätt ugnen på 100 grader. Värm fettet i en stekpanna och stek filéerna så de blir vackert bruna. Salta och peppra. Sätt en termometer i köttet och låt det stå i ugnen tills innertemperaturen är 60 grader.
Blanda marinaden och lägg i en plastpåse. Lägg köttet däri och låt det marineras i en timma eller till och med till dagen därpå, om du har tid. Förvara lammet i kylen.
Mixa alla ingredienser till valnötsdressingen och smaka av med salt och peppar.
Koka mathavren enligt förpackningens anvisningar. Skär auberginen i små tärningar, stek i olja, blanda med mathavren och smaka av. Dela broccolin i mindre buketter och koka lätt.
Lägg upp ruccola, mathavre och broccoli på ett vackert fat. Skiva upp köttet tunt och lägg det ovanpå. Smula över mögelosten. Servera valnötsdressingen bredvid.
Tips! Om du tycker att det här var ett krångligt recept kan du bara prova att byta ut ris, pasta eller potatis mot mathavre nästa gång. Det går också bra.
söndag 5 april 2009
Lamm med valnöt, mathavre och betaglukaner
Mathavre är inte bara gott, det innehåller betaglukaner också. Betaglukaner är en slags kostfiber som finns i bland annat havre, råg och sädesslaget korn, men nästan inte alls i vete. Tre gram om dagen kan sänka ett måttligt förhöjt kolesterolvärde. En portion av den här lyxiga salladen ger halva mängden.
Etiketter:
betaglukaner,
Fina frön och goda GI-gryn,
mathavre
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mathavre har jag aldrig provat. Ser gott ut!!
SvaraRadera/Malin B
Mathavre och lamm är inhandlat. Låter som ett underbart recept. Hem och laga mat – påsken är räddad!!!
SvaraRaderaGLAD PÅSK!
hälsar
Christian
Mathavre ÄR gott, Malin! Prova!
SvaraRaderaGlad påsk, Christian! Hoppas det blir gott!
Jättegott med mathavre! Gjorde en tomatsoppa med det för ett tag sen, det här skall också testas!
SvaraRaderaHar en fråga om mjölkallergi också: Vad kan man ersätta med smör vid bakning? Fungerar Becel vid tex en sockerkaka?
MVH My
My, tomatsoppa med mathavre låter gott (och "matigare" än vanlig tomatsoppa som inte alltid mättar så mycket).
SvaraRaderaOm man är väldigt allergisk mot mjölk eller får kraftiga reaktioner brukar jag rekommendera margarin som är fritt från mjölk i första hand (dvs tillverkas helt utan kontakt med mjölkprodukter), både Milda och Carlshamn har flytande mjölkfritt margarin som funkar i sockerkaka. Till morotskaka har brukar jag använda neutral rapsolja och det kanske kan användas i fler mjuka kakor? Till hårda knapriga kakor kan man välja fast mjölkfritt margarin.