fredag 22 maj 2009

Här är ditt solskensvitamin

Från november till april räcker inte solljuset i Sverige för att vi ska kunna bilda vitamin D i huden. Naturligtvis ska man aldrig bränna sig i solen, men annars är solsken under den ljusa tiden av året viktigt för oss nordbor. Nu är det dags att samla sol så kroppens lager räcker en bit in på de kallaste månaderna!

Vintertid är vitamin D från maten den viktigaste källan. Vitaminet finns framför allt i fet fisk som lax, sardiner, makrill och sill. Äggula, berikad mjölk och margariner är andra bra sätt att få i sig det. För veganer ger svamp (inte odlad, utan sådan som fått sol på sig) ett tillskott samt Carlshamns D-berikade soja- eller havremjölk.

Förutom veganer riskerar äldre, personer med mörk hudfärg, de som sällan är i solen sommartid, döljer sin hud eller har svårt att ta upp fett ur maten att få brist. Barn under 2 år rekommenderas generellt tillskott, men även andra ur riskgrupperna kan behöva det. (Köp i så fall på apoteket som ofta har mer balanserade doser än de preparat som kan finnas i till exempel hälsokostbutiker!)

Och varför är då D-vitamin viktigt? Naturligtvis för att skelettet ska hålla sig starkt, men även för optimal nerv- och muskelfunktion. Det forskas också kring vilken roll D-vitamin kan spela vid uppkomst eller behandling av sjukdomar som involverar immunförsvaret (bland annat MS), men även diabetes typ 1 0ch 2, högt blodtryck och vissa cancerformer. Kanske får man också ett längre liv och ett bättre skydd mot depression om man har bra D-vitaminstatus, men jag kan inget garantera. Däremot kan jag lova ett litet tillskott D-vitamin för dem som kommer till ICA Malmborgs Tuna på torsdag och provar mina snittar med nordiska smaker.

Här kan du läsa mer om D-vitamin. Annars är min bästa inspirations- och D-vitaminkälla nutritionist Ulla Johansson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar