Grönsaker innehåller kostfiber, vitaminer och mineraler, men väldigt lite kalorier. Och grönsaker med olika färger innehåller olika slags nyttigheter som skyddar kroppens celler, så det är bra att variera sig.
Men försvinner inte det mesta av näringen när man kokar grönsakerna? undrar många. Jo. Av vattenlösliga vitaminer och mineraler som lakas ut i vatten kan större delen gå förlorad vid kokning. Därför gäller det att koka så kort tid i så lite vatten som möjligt, alternativt woka grönsakerna, ångkoka dem eller skära dem tunt och äta dem råa. Att välja färska grönsaker är inte alltid nyttigare. Det beror på vilka grönsaker man väljer. Somliga äter tomat, gurka och sallad för att de känns fräscha och färska, men speciellt mycket näring är det inte i dem. Den sortens sallad behöver kombineras med grövre grönsaker för att det ska bli riktigt bra för kroppen.
Här kommer ett recept på en favoritsallad med vitkål. (Önskar man mer färg på sin sallad kan man vänta in rödkålen eller savojkålen och ta någon av dem i stället!)
Vitkålssallad med svamp och hasselnötter, 4 port
150 g champinjoner, skivade
lite rapsolja att steka svampen i
1 dl hasselnötter
150 g vitkål, finstrimlad
1 rödlök, finhackad
färsk timjan till garnering
dressing:
2 msk rapsolja, gärna kallpressad
1 msk pressad citron
1 tsk honung
1 krm salt + 1 krm nymald peppar
Rosta hasselnötterna lätt i torr stekpanna. Hacka grovt. Stek svampen snabbt i olja och blanda med nötter, kål och lök. Vispa ihop dressingen och ringla över.
Champinjoner och hasselnötter låter jättegott ihop med kålen! /Malin
SvaraRaderaååå, jag som är helt frälst på vitkål (började när jag var gravid och ville ha pizzasallad hela tiden. slutade visst aldrig). den här ska jag prova att göra till helgen. tack för finfina tips och va mycket man lär sig när man läser din blogg :-) kram, linda
SvaraRaderaMånga är nog rädda för att äta grönsaker som de uppfattar som "hårda" i rått tillstång. Våga testa broccoli och blomkål i tunna tunna skivor i salladen, det är superbt till en god olivolja!
SvaraRaderaMikaela, tunna skivor blomkål eller broccoli är en toppenidé! I senaste Buffé (nr 5 -09)finns ett recept på äppel- och blomkålssallad som fick mej att inse hur snyggt blomkål blir om man hyvlar tunt!
SvaraRaderaHär: http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=669676