torsdag 7 maj 2009

Rapsoljan rockar fett

Nu blommar rapsen knallgul i Skåne. Ibland kallas rapsoljan vår nordiska olivolja, och det med rätta. Liksom olivolja har rapsolja en fin fettsammansättning med mycket enkelomättat fett. Rapsoljan innehåller dessutom omega-3-fettsyror, en slags fett som kroppen inte kan bilda själv. Omega-3 från växter, till exempel från raps, kan i viss mängd ombildas i kroppen till den sortens fett som finns i fet fisk. För den som inte vill eller kan äta fisk är rapsolja därför ett extra bra val.

Är man i energibalans, det vill säga håller vikten och rör på sig - så att man förbränner den energi man stoppar i sig - så spelar fettkvaliteten en lite mindre roll för de flesta. Hjärtvänligt fett finns annars, förutom i rapsolja, också i olivolja, alla slags nötter, fröer, avokado, fisk och margariner med hög andel omättat fett. Ur hjärtsynpunkt är det också mer fördelaktigt att välja bra fetter än att äta väldigt fettsnålt.

Vanlig neutral rapsolja passar bra till stekning. Den finare kallpressade rapsoljan gör sig bättre i sallader där den får blomma ut ordentligt. Fotot ovan är från en matvandring på Österlen som jag var med på idag.* Under en av alla natursköna pauser dukades bland annat sallad med tomater, ärtskott och champinjoner upp. Och till salladen: äppelcidervinäger och den vackra gula rapsoljan från Gunnarshögs gård, som gör allt så mycket godare.
*Matvandringen rekommenderas varmt!

5 kommentarer:

  1. Åh, matvandring på Österlen låter underbart!
    /anna

    SvaraRadera
  2. Matvandringen var fantastiskt trevlig (fast vädret var lite kallt...). Jag fick massor av nya idéer och tips om skånska delikatesser. Om du inte har varit på någon matvandring kan jag verkligen rekommendera en (eller att ge bort en som present).

    SvaraRadera
  3. Vad trevligt med matvandringen, det verkar jättemysigt!

    SvaraRadera
  4. Hurra för gula rapsfält och hurra för rapsolja! För övrigt knäpper du finare matfotografier än någonsin, kul!

    SvaraRadera
  5. Emma, jag har tänkt berätta mer om matvandringen på min andra blogg - kolla in där om ett par dagar.

    Tina, tack för fotokommentaren! Faktiskt så är det så att jag först nu fattat att man väldigt enkelt kan förbättra fotona i datorn...

    SvaraRadera